Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki
Zobacz, gdzie zamówić śląski żurek.
W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność ekspresowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków uprzednio oferowanych na ogół jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż stanowią one stały punkt w menu bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Gdy zapyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie widzi głównej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek z kolei – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie jedyne, co dzieli te zupy, choć należy ostro podkreślić, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla umiejętności kucharza i jego osobiste upodobania. Co jednak da się wskazać to fakt, że w barszczu białym z reguły znajduje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, bo w ramach tej grupy zup wyróżnia się trzy rodzaje:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Nie musisz przygotować samemu zakwasu na żurek i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W sieci opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednak domowy zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy ochota np. na żurek najdzie was niespodziewanie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym zrobimy przepyszny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]