Zakupy Żywność 

Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

Więcej szczegółów o barszczu czerwonym z buraków.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy z reguły podczas Wigilii czy też większych rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do pasztecików z mięsnym nadzieniem

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego nieco słodki, a równocześnie kwaskowaty aromat sprawia, iż idealnie łączy się on z innymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni preferują w nim ziemniaki, kiełbasę oraz jajo na twardo, pozostali zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą czy też mięsem. Barszcz czerwony to znakomita strawa na obiad, ale też pyszna przekąska albo kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze pasuje do bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem lub chrupkiego krokieta z pieczarkami.

Należy podkreślić, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, a także mnóstwo żelaza, toteż rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak z uwagi na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym nierzadko zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób przyprawia tę zupę. Niektórzy lubią pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny, drudzy dodają do niego odrobinę cukru, aby uwydatnić naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek zawiera więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyrządzać osobiście, jednak okres fermentacji trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane treści