Zakupy Żywność 

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Znajdź ogórki kwaszone.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszonki są zarówno smaczne, jak i zdrowe.

Kiszone ogórki – ukiś je samodzielnie albo kup gotowe

Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków albo beczułek z drewna, w których ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie pozostawia się je na co najmniej 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po paru dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można wzbogacić również różnymi przyprawami, np. liśćmi laurowymi, kawałkami marchwi czy ziarnami pieprzu. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką albo piwnicą, w której może przechowywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że trzeba zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach albo w workach z folii, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego należy spożywać ogórki kwaszone?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wraz z kwaszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz pozytywnie wpływają na ich florę, wspierając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, a także sporo minerałów ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, selen czy potas. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli nie odpychają kwaskowate smaki, nie warto wylewać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej ją wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po części do soku. Trzeba jednakże zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane treści