Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska
Jeśli chcesz zamówić sól kłodawską, koniecznie odwiedź tę stronę
Związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto ich używać w kuchni?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak potraw. Choć nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi magnez, wapń czy potas, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem cynku, potasu czy wapnia, a więc składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]