Żywność 

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i szacunek dla wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród wiodących krakowskich firm piekarniczych. Podkreśla to lokalizacja mieszczącego się na ulicy Karmelickiej zakładu, jedynego znajdującego się w centrum miasta. Ta tradycyjna piekarnia…

Więcej
Zakupy Żywność 

Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, sporadycznie napotykany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne modne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszone przetwory z warzyw – czyste zdrowie na naszym stole Według historyków proces konserwowania pokarmów poprzez ich zanurzenie w soli, w solance lub w zlewie z octu, wykorzystywany jest przez ludzi od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terenach…

Więcej
Zakupy Żywność 

Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy z reguły podczas Wigilii czy też większych rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do innych potraw. Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do pasztecików z mięsnym nadzieniem Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego nieco słodki, a równocześnie…

Więcej
Zakupy Żywność 

Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność ekspresowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków uprzednio oferowanych na ogół jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż stanowią one stały punkt w menu bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.…

Więcej
Zakupy Żywność 

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszonki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Kiszone ogórki – ukiś je samodzielnie albo kup gotowe Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków albo beczułek z drewna, w których ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie pozostawia się je na co najmniej 14 dni w…

Więcej
Zakupy Żywność 

Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną

Od prężnego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku XX wieku, artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej szukają oni produktów wytworzonych z żywności ekologicznej. Ekologiczna żywność – znikoma zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów Żeby konkretny produkt dostępny w Polsce mógł zwać się „eko”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność eko i artykuły z niej wykonane muszą posiadać…

Więcej
Dbanie o zdrowie Zakupy Żywność 

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po latach zapomnienia powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć także napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi substancje konieczne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie witaminy w nich znajdziemy? Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający…

Więcej
Szkolnictwo Żywność 

Jak przebiega kurs gotowania dla dzieci?

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – przystrajać wypieki czy podawać i wybierać składniki. Chcesz wykorzystać fascynację Twojej pociechy? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W czasie kursu dzieci nie tylko zyskują praktyczne umiejętności, ale , co bardzo ważne, uczą się niezależności oraz rozwijają swoją kreatywność. A zarazem wyśmienicie się bawią. Ćwiczenie nieskomplikowanych przepisów, dobieranie oraz mieszanie ingredientów oraz łączenie ulubionych smaków – całość…

Więcej
Zakupy Żywność 

Tchibo Cafissimo – kapsułki zamienne z kawami single origin

Technologia zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i powoli zdobywała sobie miliony zwolenników. Ten praktyczny system pozwala na zaparzenie napoju wysokiej jakości w niesłychanie prosty sposób – wystarczy dolać wodę do pojemnika w ekspresie, umieścić kawę w kapsułce w dedykowanym zasobniku i już po minucie można rozkoszować się pobudzającą kawą. Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo? Znamy kilka systemów przygotowywania kawy w kapsułach. Ten należący do niemieckiego koncernu Tchibo jest jednym z popularniejszych na świecie. Kapsułki do ekspresów Tchibo Cafissimo odróżniają się formą od innych, co przez narzucało…

Więcej
Zakupy Żywność 

Rodzaje zamienniki kapsułek Lavazza A Modo Mio

Przedsiębiorstw wytwarzających kawę są setki, jednak Lavazza nieustannie pozostaje na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż historia firmy Lavazza miała swój początek w końcu XIX stulecia w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20$ nabył niewielki sklep, w którym przetwarzano ziarna kawy i wyrabiano ich oryginalne kompozycje. Podbiły one błyskawicznie serca obywateli Turynu. Wiek później firma Lavazza wciąż zachwyca aromatem swoich kaw, wytyczając standardy również w obszarze kaw w kapsułkach. Kawa w kapsułkach Lavazza A Modo Mio – można nabyć ich zamienniki Jednymi z często…

Więcej